جراحی رزکسیون تومور استخوان لگن و بازسازی به وسیله پروتز شخصیسازیشده تولید شده به روش پرینت سه بعدی – قسمت اول
در دهههای اخیر تشخیص و رزکسیون تومور استخوان لگن به عنوان یک جراحی چالشی در ارتوپدی شناخته شده است. با پیشرفت علوم بیولوژی مولکولی، تصویربرداری پزشکی، مهندسی پزشکی، روشهای جراحی و … نرخ بقا بیماران مبتلا به تومور لگن به طور شاخصی افزایش یافته است. با این وجود به دلیل اینکه روشهای سنتی درمان بیماران مبتلا به تومور لگن از جمله شیمیدرمانی و پرتودرمانی قابلیت از بین بردن کامل تومور لگن را نداشته و ریسک بالای بروز عوارض مربوط به این نوع درمانها وجود خواهد داشت، مساله بهبود نتایج درمان این بیماران به ویژه بیماران مبتلا به تومور بدخیم ناحیه لگن چالشی شاخص و مهم به شمار میآید.
امروزه، جراحی رزکسیون تومور لگن به همراه درمان کمکی شیمیدرمانی علاوه بر این که به طور گسترده به عنوان روش درمانی استاندارد پذیرفتهشده به عنوان یکی از مهمترین انواع جراحیهای ارتوپدی نیز شناخته میشود.
پس از رزکسیون تومور استخوان لگن، کاشت ایمپلنت برای بازیابی عملکرد این ناحیه نیز اهمیت دارد. هرچند ایمپلنتهای آماده رایج (که عموما انواع محدودی دارند) در اغلب موارد نمیتوانند با بافتهای مجاور ناحیه رزکسیون تطابق مناسبی پیدا کنند چرا که خصوصیات و ویژگی افراد و بیماران متفاوت و متنوع است. این مساله باعث شده بازسازی ایدهآل برای بیماران همچنان به عنوان چالش مطرح باشد. به عنوان مثال تفاوتهای نژادی (از جمله شکل، ساختار و قطر استخوانها) باعث میشود پروتز مربوط به مفصل شانه که بر اساس خصوصیات افراد در جوامع غربی ساخته شده به طور کامل با بیماران آسیایی تطابق داشته باشد. علاوه بر این، این عدم تطابق میتواند ثبات و پایداری ایمپلنت را تحت تاثیر قرار داده و یا باعث بروز عوارض شود. همچنین امکان دارد یک پروتز با ابعاد مشخص و استاندارد با محلهای استئوتومی متفاوت و بافتهای احاطه کننده آن همخوانی نداشته باشد.
با توجه به موارد گفته شده در دهههای اخیر پروتزهای شخصی سازیشده، ارائه شده و توسعه یافتهاند. از آنجایی که پروتزهای سفارشی بر اساس تصاویر پزشکی (سیتیاسکن، امآرآی و…) خود بیمار و برنامهریزیهای قبل از عمل طراحی میشوند میتوانند جایگیری بسیار دقیقتر، همخوانی آناتومیک بهتر، نتایج جراحی قابل پیشبینیتر و بازسازی محور مفصل را با راستای بازو مناسبتری فراهم کنند.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!