آزمایش بازسازی فک تحتانی – بخش دوم

بازسازی فک تحتانی همیشه به عنوان یک چالش برای جراحان فک و صورت مطرح بوده­‌است. اگرچه استفاده از تکنیک­‌های متنوع و با درصدهای موفقیت مختلف در این جراحی همواره مطرح بوده­‌است اما هیچ روش ایده­‌الی برای بازسازی رضایتبخش این نوع از جراحی وجود نداشته­‌است. با ظهور و پیشرفت روش پیوند استخوانی در 3 دهه گذشته، بازسازی فک پایین با موفقیت بیش از 90% قابل انجام شد. با این حال، پیوندهای عروقی زمان­بر است و نیاز به تکنیک­‌های عملی پیچیده دارد و همچنین بازسازی یک چهره­‌ی قرینه به عنوان یک چالش بزرگ مطرح است. Distraction osteogenesis نیز به­‌طور گسترده در بازسازی نقایص فک پایین به­‌کار می­‌روند. اما این روش نیز برای بازسازی نقایص بسیار پیچیده مناسب نمی‌­باشد و همچنین مستلزم صرف زمان زیاد است.

پیوند استخوان آزاد هنوز هم به عنوان گزینه‌­ی مناسب جهت رفع نقص به حساب می­‌آید. با این حال، جذب تراشه استخوان بلوک پیوندی هنوز به صورت حل نشده باقی­مانده‌­است و برای نقص­‌های بزرگ مناسب نمی‌­باشد.

استفاده از سینی­‌های مصنوعی به منظور حفظ انسجام فک پایین در پیوندهای استخوانی کاربرد دارد. سینی­‌های مورد استفاده عموما مش­‌های تیتانیومی و یا پلی­ اتیلنی هستند.

با این حال، در حال حاضر اکثر سینی‌ها به صورت دستی پیش از از جراحی و یا در حین جراحی شکل داده می‌شود. در نتیجه، نتیجه زیبایی از جراح به جراح متفاوت است.

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”

آزمایش بازسازی فک تحتانی – بخش اول

هدف: به منظور بازسازی و بازگشت زیبایی و عملکردی نقص عدم پیوستگی 40 میلی متری فک تحتانی در یک سگ بیمار از یک سینی تیتانیومی شخصی‌­سازی‌شده استفاده شد که توسط پیوند بافت از محل استخوان لگن پوشش داده­‌شد.
مواد و روش­‌ها: استفاده از پیوند استخوانی به همراه سینی­‌های تیانیومی اختصاصی که به روش مهندسی معکوس و طراحی کامپیوتری ساخته شده‌اند. نقص ناپیوستگی 40 میلی متری در استخوان فک تحتانی سمت راست که در 10 سگ مورد جراحی قرار گرفت. این نقص با استفاده از یک سینی تیتانیومی که با ذراتی از الیاف سلول­‌های استخوان لگن سگ پرشده و توسط تراشه­‌های استخوان قسمت لگن پوشش داده شده­‌است، ترمیم شد. پس از ترمیم تصویربرداری از محل جراحی در هفته‌­های 2، 4، 8، 12 و 24 به طور متوالی انجام شد.

نتیجه: تمامی موارد به خوبی عمل جراحی را طی کردند. در مدت مشاهده و بررسی 24 هفته­‌ای از بین 10 کیس بیمار تنها 3 مورد منجر به بیرون آوردن سینی تیتانیومی شد. همچنین در 9 مورد از 10 مورد بازسازی پیوند استخوانی به خوبی انجام شد. از طرفی تصویربرداری از بافت جراحی شده نشان داد که با گذشت زمان پیوند بین اجزاء اضافه شده با بافت مندیبولار میزبان کمتر می­‌شود.

جمع­‌بندی: استفاده از تکنیک مهندسی معکوس، طراحی کامپیوتری و ساخت سینی تیتانیومی حاوی استخوان اسفنجی یک تکنیک پیوند بالقوه برای بازسازی نقص فک پایین است.

 

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”

بازسازی فک با استفاده از پلیت سفارشی

پیشینه:
اخیرا در بسیاری از موارد از مدل­‌های سه بعدی در درمان و جراحی استفاده می­‌شود. با این حال از این مدل­‌ها با هدف ساخت پروتز به صورت خاص و شخصی­‌سازی‌شده به ندرت استفاده شده است. گزارش حاضر یک مورد بازسازی فک پایین را با استفاده از پلیت مش‌بندی شخصی­‌سازی‌شده – که براساس یک مدل سه بعدی که از اطلاعات سی‌تی اسکن بیمار حاصل شده است – را بررسی می­‌کند.

هدف:

بیمار مردی 24 ساله که سه سال قبل تحت عمل جراحی برداشت تومور قرار گرفته و با استفاده از پیوند استخوان از ناحیه استخوان اسفنجی و مغز استخوان از ناحیه­‌ی لگن مورد درمان قرار گرفته­ بود که در نهایت منجر به این عمل جراحی مجدد شد.

روش:

پیش از عمل جراحی ابتدا یک مدل سه بعدی از فک پایین بیمار ساخته ­‌شد. مدل سه بعدی با استفاده از اطلاعات حاصل از سی‌تی اسکن بیمار ایجاد شد. سپس پلیت مش­‌بندی­‌ شده شخصی­‌سازی‌شده ساخته‌­شد.

برداشت و نتیجه­‌گیری:

در مقایسه با روش­‌های معمول، این نوع از جراحی عموما ساده­‌تر، آسان­‌تر، و در زمان کوتاه­‌تر انجام می­‌شود. استفاده از مدل سه بعدی در این روش امکان تجسم و درک میزان حساسیت­‌ها را به­‌طور قابل توجهی افزایش می‌­دهد. این جراحی حدود 6 ساعت و 31 دقیقه به طول انجامید. در حال حاضر قطعات شخصی­‌سازی‌شده تنها به داده­‌های سی‌تی برای ایجاد مدل سه بعدی نیاز دارند. همچنین، آزمایشگاه تصاویر ارسالی مربوطه را ساده­‌سازی کرده  و منجر به ساخت سریع مواد سفارشی می­‌شود. این مزایا می­‌تواند به­‌طورگسترده‌ای مورد استفاده قرار گیرد و در حرفه­‌ی جراحی دهان به­‌طور قابل توجهی به‌­کار برده­ شود.

 

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”