طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت پنجم

طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت پنجم

مدل آناتومیک بیمار براساس داده های تصویربرداری و ارتباطی دیجیتال در پزشکی (DICOM) از فایل CT ساخته می شود. در این تحقیق، مدل طراحی شده فک بالا با استفاده از پرینتر سه بعدی FDM از جنس پلاستیک ABS ساخته شده است. تکنیک چاپ FDM، تکنیکی کم هزینه و به منظور اثربخشی فرآیند درمان به کار می رود. این روش اجازه چاپ سریع طرح های مختلفی از ایمپلنت ها را فراهم می کند و می توان محل قرارگیری ایمپلنت، اندازه و طرح آن را در آناتومی بیمار ارزیابی کرد.

دو روش متمایز برای تشخیص بهترین روش برای تولید ایمپلنت مورد بررسی قرار گرفت که اولی شامل بازسازی از طریق قرینه کردن بخش آسیب ندیده به صورت آینه وار و دیگری بازسازی مستقیم بخش سرطانی فک می باشد. برای ارزیابی تناسب طراحی یک مدل از ماکزیلا و مفصل TMJ بیمار با استفاده از داده های DICOM بیمار تهیه شد و با استفاده از یک چاپگر FDM چاپ شد. علاوه بر این یک مدل مندیبولار آسیب دیده برای مقایسه با مدل مندیبولار اصلاح شده نیز چاپ شد.

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”

طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت چهارم

طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت چهارم

در این پژوهش پتانسیل طراحی و ساخت پروتز فک پایین با هدف جایگزینی بخشی از فک پایین به صورت شخصی­‌سازی­‌شده (Patient specific) پس از انجام مندیبولکتومی ارزیابی می­ شود. ایمپلنت با استفاده از اطلاعات سی­‌تی اسکن بیمار و به کمک نرم­ افزارهای طراحی مهندسی و پزشکی، طراحی شد. قبل از ساخت ایمپلنت نهایی، مدل FDM پلیمری آن برای ارزیابی نهایی ساخته شد. باید توجه داشت که مدل پرینت­ شده FDM تنها با اهداف تائید اولیه ساخته می­ شوند و نمی­ توان از آنها به عنوان ایمپلنت نهایی استفاده نمود. این مطالعه موردی روی بیماری انجام شد که سرطان در تمامی سمت راست فک پایین او نفوذ کرده ­بود. از تصاویر سی­‌تی اسکن برای تولید یک مدل سه بعدی از فک آسیب­ دیده بیمار استفاده شد. قبل از این هم از پروتزهای تعویض فک استفاده شده­ بود اما کار حاضر با طراحی­ های سابق تفاوت داشت چون تلاش ما بر این بود که کانتورهای عمده بیمار حفظ گردد و ایمپلنت کانتورهای ساختاری اصلی صورت بیمار را حفظ نماید.

 

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”

طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت سوم

طراحی و ساخت پروتز فک پایین – قسمت سوم

مندیبولکتومی (mandibulectomy)، در واقع حذف بخش های بزرگی از فک پایین است که معمولا به دنبال آسیب ها و ضایعه های فیزیکی ناشی از ضربه و یا نفوذ و گسترش شدید بیماری (سرطان و غیره) به کار گرفته می شود. روش های سنتی جراحی پیش از این با استفاده از گایدهای جراحی، پیچ هایی به منظور فیکس کردن و پیوندهای استخوانی (هیپ/فمور) برای حمایت از فک انجام می شد. با این حال چنین روش هایی مستعد شکست کوتاه مدت (تقریبا کمتر از یک سال) و به دنبال آن جراحی مجدد هستند.

گایدها عمدتا در طی عمل جراحی تنها برای انطباق تقریبی با مرزهای ناحیه آسیب دیده به کار می روند و درمان به طور کامل انجام نمی شود تا به بافت استخوانی بیمار اجازه رشد و هماهنگ سازی با پیوند استخوانی را بدهد. مطالعات اخیر نشان می دهد که روش های فیکس کردن رایج که عموما استفاده می شود عوارضی مانند شکستگی در فک را در اثر فیکس کردن با بافت استخوانی به دنبال دارد. بنابراین روند رو به افزایشی برای از استفاده از پروتز فک پایین کاستم مید با هدف جایگزینی کامل استخوان وجود دارد.

 

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”

طراحی و ساخت پروتز فک با پرینتر سه بعدی – قسمت دوم

طراحی و ساخت پروتز فک با پرینتر سه بعدی – قسمت دوم

حداقل نمودن زمان عمل جراحی و بهبود حال بیمار، در کاهش بار مالی ایجاد شده برای سیستم بهداشت و درمان و بیماران بسیار مهم و اساسی است و در همین حال نتایج درمان را نیز بهبود می­ بخشد. این هدف منجر به پیشرفت­ ها و نوآوری­‌های جدیدی در پزشکی و مخصوصا در حوزه گزینه­ های درمان شخصی­ سازی­ شده شده­ است. تکنولوژی­ های جدید نظیر ساخت افزایشی و مدل سازی سه بعدی دیجیتالی اثر مثبتی روی حوزه ­های برنامه­ ریزی پیش­ از عمل و درمان داشته­ اند و منجر به ساخت دستگاه­ های کمکی و قابل جایگذاری در بدن که شخصی­ سازی­ شده هستند، شده­ اند، نظیر راهنماهای رزکسیون جراحی، مدل­ های برنامه ­ریزی جراحی، وسایل کمک­ آموزشی مربوط به آناتومی و البته پروتز فک. در چند سال اخیر سازمان غذا و داروی آمریکا موافقت­ های خود در زمینه ایمپلنت ­های ساخته­ شده به روش چاپ سه بعدی را تحت سیستم اعلامیه پیش از فروش افزایش داده­ است که به قطعات ساخته­ شده به روش ساخت افزایشی این اجازه را می­ دهد که در عمل­ های جراحی معمولی و پیچیده استفاده شوند.

 

“نقل مطالب با ذکر منبع بلامانع است”