انواع جراحی فک و دلایل انجام آن
مشکلات و اختلالات مفصل فک TMJ مشکلات رایجی هستند.
روشهای معمول برای جراحی مفصل فک عبارتند از:
- جراحی آرتروسکوپی فک
- آرتروپلاستی جراحی فک (تعویض کامل مفصل)
جراحی آرتروسکوپی فک
جراحی مفصل فک از طریق آرتروسکوپی رایج ترین و از کم عوارض ترین جراحیهای فک است.
این روش جراحی یک روزه بوده و تحت بیهوشی عمومی انجام میشود. در حین جراحی، جراح متخصص دو برش کوچک در پوست جلوی گوش روی TMJ ایجاد میکند. یک پورت باریک (به نام کانولا) از طریق پوست وارد شده و به داخل مفصل هدایت میشود. سپس مفصل را میتوان مستقیما (از طریق آرتروسکوپ یا دوربین کوچک) بررسی یا دستکاری کرد و دارودرمانی تزریقی (مسکن و استروئیدی) انجام داد.
این معاینه دقیق به جراح کمک میکند تا علل درد و اختلال عملکرد TMJ را درک کند، بافت ملتهب را حذف و بافت را به سوی بهبود سوق دهد، که معمولا این کار با دارو انجام میگیرد. زمان بهبودی معمولا کوتاه بوده (چند روز) و پس از آن درد و تورم کاهش مییابد.
آرتروپلاستی مفصل فک (تعویض کامل)
آرتروپلاستی یا تعویض کامل مفصل فک نوعی از جراحی مفصل فک است که با نفوذ متوسط به TMJ همراه است.
این روش هم جسم گرد (سر کندیل فک پایین و دیسک غضروف) و هم حفره آن (حفره گلنوئید) TMJ را با یک TMJ مصنوعی جدید ساخته شده از تیتانیوم و پلاستیک جایگزین می کند.
جراحی با برشی کوچک (بالا و زیر گوش) برای نمایان شدن و برداشتن TMJ معیوب آغاز شده و با جایگذاری مفصل مصنوعی خاتمه مییابد.
در طول جراحی، جراح ممکن است تودههای استخوانی، بافت اضافی یا برخی از استخوانهای بیمار را بردارد. این جایگزینی TMJ به بیمار اجازه میدهد تا حرکت راحت و کاربردی مفصل از جمله باز شدن دهان را به دست آورد.
لزوم جراحی مفصل فک
جراحی مفصل فک یا TMJ در موارد زیر واجب است:
1- سطوح مفصلی در اثر آسیب تروماتیک یا درگیری تومور تحلیل رفته باشد.
2- بیمار مبتلا به استئوآرتریت شدید (اختلال عملکرد مفصل مرتبط با سن) یا آرتریت روماتوئید (بیماری خودایمنی) باشد.
3- استخوان رشد بیش از حد داشته و بافت از حرکت مفصل جلوگیری کند، از جمله کاهش باز شدن دهان و آنکیلوز (سفتی و بیحرکتی غیرطبیعی مفصل به دلیل جوش خوردن استخوانها).
موارد یاد شده شدیدترین حالاتی هستند که بیمار را نیازمند جراحی مفصل فک TMJ میکنند. این جراحی معمولا سه تا چهار ساعت طول میکشد. بیمار تحت بیهوشی عمومی قرار میگیرد و باید سه تا پنج روز در بیمارستان بستری شود. از نظر زمان، بهبود اولیه فک معمولا حدود شش هفته پس از جراحی طول میکشد، و بیش از یک ماه زمان لازم است تا بیمار بتواند فعالیت منظم خود را از سر بگیرید. بهبودی کامل نیز ممکن است تا دوازده هفته طول بکشد.
آیا همه مشکلات فک ارزش جراحی دارند؟
جراحی مفصل فک می تواند عملکردهای منظمی مانند نفس کشیدن، حرف زدن و جویدن را بهبود بخشد. دردهای مزمن مفصل فک، سردرد، قفل شدن فک و اپن بایت تنها چند عدد از بیماریهایی هستند که با جراحی فک قابل درمانند. بنابراین بسته به اختلال و مشکل بیمار، جراحی میتواند گزینه مناسبی برای خاتمه دادن به اینگونه دردها باشد.
دیدگاه خود را ثبت کنید
تمایل دارید در گفتگو شرکت کنید؟نظری بدهید!